Červená vína

Pro nás milovníky vína jsou velmi potěšující zjištění, že zejména červené víno (samozřejmě v menším množství :)) má blahodárné účinky pro naše tělo. Nejen že obsahuje flavonoidy, které působí jako antioxidanty a pomáhají tělu odbourávat cholesterol, ale napomáhá i duševní a tělesné pohodě.

Červené víno je důležité k pití připravit. Víno otevřete alespoň hodinu před podáváním, starší ročníky je vhodné dekantovat a dát tak vínu větší prostor pro styk se vzduchem. Pro většinu červených vín je vhodná teplota 14 - 16 stupňů Celsia. Vína s vyšším obsahem alkoholu je vhodnější podávat i při teplotě 13 stupňů Celsia.

Pokud v červeném víně objevíte vinný kámen, tento jev není vadou, ale znamením dobrého a kvalitního vína, kterému vinař věnoval tu nejlepší péči, kterou si každé víno zaslouží. Jestliže se chystáte víno rozlévat nejjednodušším způsobem jak odstranit vinný kámen z vína je výše zmíněná dekantace.